Bokför transaktionsavgifter

Här lär du dig hur du bokför din Z-Rapport mot utbetalningarna i Adyen.

z1

1. För att komma åt din Z-Rapport så trycker du på Rapporter långt ned i vänsterspalten.

2. Sedan trycker du på Z-Rapport och väljer den du vill undersöka. Du får nu upp din Z-Rapport som du även kan få i PDF-form eller skriva ut:
    Screenshot 2022-09-02 at 14.16.40

Såhär kan en Z-Rapport se ut i PDF-form:

Z NY
Räkna med alla betalsätt som går via Adyen.
 Glöm inte att addera dricksen som visas som minus i Z-Rapporten.

Alltså:

13 732,50 (Total brutto)
+400 (Dricks)
-125 (Swish)
Summa = 14 007,50 SEK

adyen 2

Nu när du har Z-Rapporten så kan du ta med dig den informationen från Backoffice till Adyen

Adyen:
https://essentials-live.adyen.com/essentials/

(Om du inte har ett konto så kan din säljare eller kundtjänst skapa en åt dig.)

1. Gå in under finance>sales to  payouts> payouts

finance Screenshot 2022-09-02 at 14.33.08

2. Välj det datum som du vill ta fram utbetalningarna ifrån:
    datum

Tänk att utbetalningen ofta sker ett par dagar efter transaktionen och beror på vad du har valt för intervall i utbetalningarna.
    Utbetalningen representeras med hjälp av en stapel.

Screenshot 2022-09-02 at 14.43.52Klicka på stapeln.

3. Under stapeln finns det några rader som är kollapsade. Tryck på Screenshot 2022-09-02 at 14.45.00 längst till höger för att få fram vilka datum som utbetalningen avser.

Screenshot 2022-09-02 at 14.52.30
    Screenshot 2022-09-02 at 14.52.17

Som du ser så summan på Sales annorlunda från den som står i Z-rapporten.

4. Under Sales så står den totala summan av transaktionerna som har gått via Adyen
    (14,007.50 SEK) som borde stämma med uträkningen vi gjorde i Z-Rapporten. Till höger står det Cost Of Transaction, detta är avgifterna som Adyen drar av på transaktionen (-83.76 SEK). Summan 13 923,74 SEK skal vara det du har fått utbetalt.