Manual Adyen bokföring

En manual för hur bokföringen ska göras.

Vi börjar med att titta på z-rapporten för 3:e maj 2021. Där kan vi se att vi har en försäljning på 5950 kr och det har gjorts återköp på 160 kr, så total försäljning den 3:e maj är 5790 kr. Denna summa vill vi stämma av mot Adyens ”Payouts”

• Vi går då in på Adyen: https://essentials-live.adyen.com/
  • (Har du inte ett inlogg så be er säljare eller support att skapa ett)
  • Väl inne i Adyen portalen väljer vi [Finance] > [Payouts]

Sedan så klickar vi på stapeln som representerar 3:e maj 2021

Vi ser att sales minus refunds den 3:e maj 2021 landar på 5790 kr, precis som z-rapporten i Ancon visade.

Vidare kan vi se att denna summa betalades ut den 5:e maj Om vi då trycker på [Payouts] uppe till vänster och därefter väljer 5:e maj 2021 på samma sätt, så får vi detaljer om denna insättningen samt vilken avgift som blivit debiterad.

Ställ in era bokföringskonton i Admin, vi rekommenderar att ni har ett avräkningskonto tex 1580 för Adyen och 1581 för Swish (om ni tar emot detta).

(Inställningarna görs under Ekonomi - Betalsätt. Klicka på pennan som dyker upp när du har musen över det betalsätt du vill ändra.)

Bokför ni manuellt blir det enligt nedan:

D1910 Eventuell kontantkassa

D1580 Kortbetalningar Adyen

D1581 Swish Adyen

K3XXX Försäljningskonton (Olika beroende på varugrupp)

K261X Utgående moms (Olika beroende på momssats)

Ni kan även ladda ner SIE filen direkt från Admin, se till att alla bokföringskonton är inlagda.

Exempel Z-rapport: Ovan

Konto

Kredit

Debet

1580

5790

3XXX

5169,64

2620

620,36

När insättningen kommer in rekommenderar vi nedan:

K1580 Adyen kortbetalning

D6040 Kontokortsavgifter

D1930 Bankkontot

Exempel enligt utbetalning Adyen:

Konto

Kredit

Debet

1580

5790

6040

165,24

1930

5625,19

Ni kan välja utbetalning varje dag (2 dagars eftersläpande), 1 gång per vecka (tisdagar) eller 1 gång per månad.